Hur många pallar ingår i lastbilen?

När man utarbetar ett logistikschema för transport av pallgods beror valet av fordonsmodell och släpvagn för det på hur många pallar som får plats i lastbilen. Standardmåtten för de vanligaste tältbilarna med en lastkapacitet på upp till 20 ton är beräknade i bredd för att rymma två pallar 1200 mm långa över fordonet.

Baserat på detta är bredden på kroppens användbara inre utrymme 2,5-2,5 m, och vägtransportens längd beror på dess bärförmåga och når 13 m i vanliga 20-tons lastbilar.

Vid användning av standardpallar med storleken 1200×1000 mm innehåller en sådan släpvagn upp till 26 enheter pallad last. Användningen av pallar av den europeiska standarden 1200×800 mm ökar deras kapacitet i en lastbil av samma storlek upp till 33 stycken.

Regler och råd för packning och transport av pallar

Standard maxlastad lastbil

Valet av typ av pall beror enbart på egenskaperna hos det gods som transporteras och dess dimensioner. Bland de viktigaste rekommendationerna för transport och förberedelse av last för transport, råder vi dig att vara uppmärksam på följande:

inre utrymme bör användas rationellt;
lasten ska vara jämnt fördelad så att bilen är i balans;
varje pall är säkert fixerad med varorna som transporteras på den.
Layouten för pallad last inuti presenningens kropp kan variera beroende på egenskaperna hos de transporterade varorna eller överdimensionerade produkterna, såväl som på förhållandena för deras lagring och transport.

Att ladda maskinen i två nivåer är oönskat på grund av den ökade amplituden av tröghetsvibrationer i sidled. Lasten på den andra nivån kommer att utsättas för högre ”uti”, vilket kan leda till skador på godset, dess förskjutning, förlust av balans och försämring av fordonskontrollen på grund av förekomsten av negativa fluktuationer och uppkomsten av en obalans i balansen.

Det är lättare att utföra transport av små laster under förhållanden med kombinerade laster. Denna typ av leverans gör att du kan dra nytta av alla fördelar med stora tunga fordon och undvika överbetalningar för individuell användning av bilen och förartjänster.

Rätt packad på standardpallar kommer smågods levereras i en tältpåhängsvagn med en garanti för dess integritet. Samtidigt spelar lastbilens storlek ingen roll för avsändaren. Kostnaden för sådana kombinerade försändelser är billigare än individuell leverans.

Mått och dimensioner på kroppen.

Dimensionerna på semitrailerbilen beror på dess lastbärande egenskaper. Oftast betyder denna informella beteckning en 20-tons lastbil, som den mest optimala typen av lastbil.

Dimensionerna på en tiltklädd skåpbil begränsas av fordonets maximalt tillåtna bredd som allmän trafikant och den maximala längden vid vilken föraren säkert kan köra fordonet på vanliga vägar och svängar.

Höjden på skåpbilen påverkar dess vindstyrka, liksom amplituden för den laterala tröghetssvängningen, vilket försämrar fordonets kontrollerbarhet och kan leda till olyckor.

Standardmodeller och deras kapacitet

Eurolastbilens invändiga mått beror på designegenskaperna hos lastutrymmet, bestämt av tillverkaren. De flesta lastbilsföretag använder följande typer av skåpbilar för att leverera varor som inte kräver speciella temperaturförhållanden:

 • standard presenningsvagn;
 • L-formad skåpbil JUMBO;
 • vägtåg bestående av två släpvagnar.

Bland de vanligare märkena är SCHMITZ och KRONE skåpbilar populära. Den användbara volymen för släpvagnar från dessa tillverkare bestäms av kapaciteten hos standardeuropallar som är 120 cm långa och är cirka 86 m³. Längd, bredd och höjd under sådana förhållanden är 13×2,5×2,5m.

Dessa övergripande mått har ett villkorligt värde och kan variera mellan 10-50 cm i bredd och upp till en meter i längd. På höjden kan skåpbilens användbara utrymme nå 280 cm. Sådana dimensioner låter dig transportera last med lämplig volym och väger upp till 20 ton.

Det bör dock beaktas att med en ökning av höjden på de transporterade staplarna ökar amplituden av laterala svängningar. Detta påverkar inte bara bevarandet av lätt brytbar last negativt, utan också kvaliteten på rörelse och kontroll, såväl som nivåerna av maskinens stabilisering. Därför rekommenderas det inte att sänka skåpbilen till ögongloberna.

Förutom standardvagnar används JUMBO-modeller i stor utsträckning, som skiljer sig åt i den L-formade botten. Trots att deras bärkraft är 20 ton, låter denna designfunktion dig avsevärt öka den användbara volymen upp till 125 m³. Höjden inne i skåpbilen i området med lågt golv når tre meter. Andra parametrar liknar standardpresenningsvagnen.

Överdimensionerad last: mått

De flesta lastbilar har dimensionsbegränsningar vid transport av fasta produkter och strukturer. De får inte överstiga 13,60 meter i längd och 2,55 meter i höjd och bredd. Allt större anses vara överdimensionerat gods och är föremål för särskild transport. Sådana fordon har ett antal restriktioner i rörelse på allmänna motorvägar av federal eller lokal betydelse.

Enligt de ryska vägreglerna anses överskridande av de tillåtna dimensionerna vara en lastad bil med följande allmänna dimensioner:

 • 4 m hög;
 • 20 m lång (för ett vägtåg med två släp – 24 m);
 • 2,55 m bred (2,60 m för kylvagnar).

Höjden beräknas från vägytans yta till den högsta punkten av den överdimensionerade lasten installerad på lastbilens plattform. Blanda inte ihop den tillåtna höjden för hela transportsystemet med samma dimension på den transporterade strukturen.

Förutom de allmänna dimensionerna reglerar reglerna även mängden utsprång utöver de tillåtna gränserna. Om konstruktionen som transporteras sticker ut minst 40 cm åt höger eller vänster, samt en meter framåt eller bakåt, måste lämplig skylt monteras på fordonet. Om bredden på den transporterade icke-separerbara produkten överstiger fyra meter, utförs rörelsen av en lastbil endast tillsammans med polisen.

Fordon lastade med stora tunga konstruktioner rör sig på vägarna, med hänsyn till speciella krav. Den transporterade monolitiska strukturen i stor storlek får inte:

 • begränsa förarens inspektion i ett konstant eller periodiskt läge, svajande under körning;
 • har ett starkt bakslag och rör dig längs plattformen;
 • komplicera hanteringen av fordonet;
 • blockera fordonets ljus och alla dess reflexer.

Under rörelsen måste föraren regelbundet kontrollera produktens fästen och position på plattformen, samt kontrollera dess integritet.

Restriktioner för vikten av transport

Tillåten vikt är massan av inte bara den mest överdimensionerade lasten utan även fordonet. Lastning på vägytan, brokonstruktioner och överfarter är av yttersta vikt, därför är den lastade massan av hela transportsystemet inte mindre viktig än dimensionerna på överdimensionerad last för transport på allmänna vägar.

Under det breda konceptet tungvikter faller lastbilar, vars massa i lastat tillstånd överstiger:

 • 18 t för biaxiell;
 • 25 t i triaxial;
 • 32 ton för fyraxlad.

Samt vägtåg med en total massa på mer:

 • 28 t för triaxial;
 • 36 t för fyra axlar;
 • 40 t för femaxlar;
 • 44 t för sexaxlar.

Om den totala vikten av hela det lastade transportsystemet överstiger 44 ton finns det ett hot om förstörelse av vägbanan. Av denna anledning krävs transporttillstånd för sådan transport.

Vad är pall?

Standardpallstorlek (pallar)

En pall är en återanvändbar lagerbehållare som används för plockning, lagring, transport och lagring av varor. Pallar är gjorda av:

träd;
plast;
metall.

Vad är det för mått på pallarna. Mått på standard- och europallar (pallar)


Vid internationell godstransport används certifierade finska eller europeiska pallar som uppfyller fytosanitära och andra krav (se pallstämplar).

På den inhemska marknaden är vilken pall som helst lämplig – valet av en viss typ och kvalitet beror på användningsmiljön och själva lasten.

Huvudtyper av pallar:
Euro-pallar (EUR), dimensioner: 800   1200   145;
finanspallar eller finska pallar (FIN), dimensioner: 1000   1200   145;
lastpall, dimensioner: 1000   1200   145;
flera lastpall, dimensioner: 800   1200   145;
eurobox (EUR-box), mått:   8001200800   .

Begreppet pallar

En pall är en speciell anordning som används för att underlätta lastning och lossning. I människorna kallas de ofta pallar, eftersom de har en karaktäristisk struktur och funktioner.

För första gången började pallar användas i början av 1900-talet. Deras prototyp slogs ner brädor med två balkar under. Med tiden har lastningsutrustningen förbättrats, och därmed även pallarna. De fick sitt slutliga utseende efter att de nedre brädorna spikades under balkarna, vilket skapade strukturens integritet.

Pallar blev populära i USA under andra världskriget, när det var nödvändigt att modernisera lasten så mycket som möjligt utan ytterligare inblandning av arbetskraft. Lite senare spreds amerikanska pallar till Europa.

Typer av pallar

Enligt deras design är pallar uppdelade i flera typer. Enkeldäckspallar har bara ett lager plank för att lasta lasten. Dubbla däck gör att pallar kan vändas och användas på båda sidor. Men samtidigt är de något tyngre, vilket kan påverka den totala belastningen på de transporterade produkterna.

Beroende på typen av fästning av de övre och nedre plattformarna skiljer sig balkpallar från varandra, där en lång tjock bräda passerar genom hela längden. Men sådana pallar har bara två sidor som ska greppas av en gaffeltruck. Blockpallar är betydligt lättare och har fyra sidor för att kunna greppas av en gaffeltruck. Men de är inte lika starka som den första typen.

Beroende på användningstiden särskiljs engångs- och återanvändningsbara. Tillverkningen av återanvändbara pallar ställer stora krav på styrka och rengöringsbarhet.

Beroende på typ av material kan du hitta trä-, plast- och metallpallar. Deras förekomst beror på tjänstens varaktighet och kostnaden för det mest hjälpverktyg för lastning.

Men dimensionerna på pallarna har flera standarder, som bör övervägas separat.

Europallar

I Europa används en standardpall, vars storlek regleras av ISO3676, ISPM 15, ISO TK/22, UIC-normerna 435-2/435-4. Deras dimensioner är 800*1200*145 mm. Överensstämmelse med kvalitetsstandarder bekräftas av EUR-stämpeln i en oval ram på det främre stödbenet. På andra ben bränns annan information: tillverkare, datum, livslängd, tillgänglighet av sanering.

Strukturellt består europallar av 5 toppbrädor, som alternerar: bred, smal, bred, smal, bred. Endast 3 brädor är fästa på den nedre delen: två breda i kanterna och en smal i mitten.

Ett obligatoriskt villkor för designen, som alltid utför tillverkning av pallar enligt den europeiska standarden, är närvaron av avfasningar i hörnen.

Finansiella pallar

Den andra typen av palldistribution i Europa är finska pallar. En standardpall av denna typ har måtten 100*1200*145. Förekomsten av certifikatet bevisas av stämpeln på frambenen på sidan. Dess form är bokstäverna FIN i en rektangel. På mittbenen krävs digital information om tillverkare, serie och tillverkningsdatum.

Strukturellt är de också olika. Den övre plattformen består av sju smala och breda brädor. De växlar så här: breda, två smala. Den nedre delen består av tre brädor – smal sida och bred central. Även om måtten på pallarna är något större, är närvaron av hörnfasningar också obligatorisk. Denna funktion säkerställer överensstämmelse med säkerhetsstandarder vid lastning och lossning.

Andra typer av pallar

Flera pallar används också vid internationell frakt. De har måtten 800*1200mm och 1000*1200mm, vilket uppfyller europeiska och finska pallstandarder. I detta fall måste höjden på pallen vara 145 mm. Skillnaden mot engångsartiklar ligger i tjockleken på de övre skivorna. De måste vara minst 22 mm. Även om själva pallarna är mycket standardiserade, har de inget varumärke.

Den sista typen är euroboxar. Dessa är lådor gjorda av metall, som står på samma metallbas i form av en europall. Eurobox storlek – 800*1200*800 mm. För denna typ av pallar krävs också närvaron av EUR-stämpeln i ovalen.

Andra typer av pallar är inte avsedda för transport i Europa. Därför måste du vara mycket försiktig, annars kan du nekas import av varor till europeiska länder.

Inhemska pallstandarder

För deras tillverkning kan inte skruvas, utan vanliga spikar användas. Frånvaron av avfasningar är tillåten. Tjockleken på de övre skivorna varierar från 15 till 25 mm. I alla andra avseenden skiljer sig inte pallarnas dimensioner från de standarder som accepteras i världen.

Inte minst viktigt för kvaliteten på pallar är renlighet. Återanvändbara pallar för användning i Europa måste vara rena, för inhemska transporter är lätt nedsmutsning och mörkläggning av träet tillåtet vid långvarig användning.

För inhemsk godstransport är det viktigaste att uppfylla storleksstandarder. Detta krav dikteras av bekvämligheten med att lasta vanliga skåpbilar och containrar för vattentransport.

Varianter av återanvändbara pallar

Enligt europeiska standarder är träpallar de mest prisvärda för masstransport och måste delas in i kvalitetsklasser. Samtidigt bör det noteras att huvudindikatorerna förblir desamma. Betyg beror på utseende och användningstid.

I toppklass ingår nya rena och vita pallar. De ska inte visa nagg eller sprickor. Antalet användningar av dessa pallar överstiger inte 3 gånger.

Den andra sorten är samma rena och vita pallar, använda, men inte reparerade och utan andra typer av skador. Varaktigheten av deras användning är inte begränsad om tillståndet förblir oförändrat.

Den tredje graden av pallar tillåter lätt förorening. Det är också möjligt att brädorna mörknar från långvarig användning, närvaron av små sprickor. Deras storlek är begränsad till 30 mm bred och 300 mm lång. Det är möjligt att använda pallar efter mindre reparationer. Alla andra pallar skrivs av eftersom de inte längre har hållfasthetsindikatorer och kan orsaka olyckor under lastning och lossning.

Andra pallmaterial

Det är logiskt att trä är det billigaste materialet för tillverkning av pallar. Men i världen finns det pallar från andra material. Metallpallar har högre styrka och lång livslängd. Samtidigt är de mycket tyngre än andra. Användningen av dem är inte ekonomiskt lönsam. Det enda undantaget är euroboxar, vars styrka är viktigare än deras stora massa.

Plastpallar fungerar också bra. De är lätta och relativt starka. En betydande nackdel med denna typ av pallar bör kallas deras höga kostnad. Ja, och de repareras mycket sämre än andra typer.

Resten av materialen som de försökte tillverka pallar av visade sig vara helt olämpliga. De är antingen mycket dyra eller spröda eller har en betydande vikt.

Funktioner för lastning på pallar

Vid godstransport ska en standardpall, vars dimensioner är utformade för transportens dimensioner, packas ordentligt så att lasten inte skadas. Om man inte följer grundreglerna kan konsekvenserna bli väldigt tråkiga.

Till att börja med bör man komma ihåg att varje pall har sin egen lastgräns. För en europall är det 600 kg och för en finanspall är det 750 kg. Att överskrida denna indikator är fylld med förstörelse av pallens integritet och skador på lasten.

För enkelhetens och kompakthetens placering bör lådorna inte sticka ut utanför lastplattformens kanter. De rekommenderas inte att presenteras i form av en pyramid, eftersom denna metod är den mest opålitliga. Hela strukturen måste vara ordentligt ansluten, eftersom processen att flytta på en lastare är förknippad med vibrationer. En osäkrad struktur kommer snabbt att falla isär.

Fat och andra icke-rektangulära containrar har sina egna speciella transportregler. För att underlätta transporten bör de också fixas så mycket som möjligt. Men i alla fall bör de inte överstiga pallens dimensioner längs omkretsen.

Arrangemang i en vanlig lastbil

Inte den sista platsen i standardiseringen av pallarnas dimensioner spelas av deras sätt att lasta in i en skåpbil. Det är logiskt att priset för transport av en lastenhet beror på hur tätt de kan ockupera hela det användbara området. Här är det nödvändigt att ta hänsyn till pallens vikt. I genomsnitt är det 15–20 kg, men vissa tillverkare anger en indikator på 40 kg. Detta påverkar lastbilens lastkapacitet, eftersom en del av lasten i den är själva pallarna.

Det är allmänt accepterat att en 20-fots skåpbil rymmer upp till 11 europallar och 9-10 standardpallar i ett lager. Därför kan 40-fots lastbilar enkelt transportera upp till 24 europallar och upp till 22 standardpallar.

I internationella skåpbilar som används för godstransport kan 30 pallar 800 * 1200 mm placeras nära varandra. Det gäller 20-tons lastbilar, vars volym är 82 kubikmeter. Större pallar placeras i mindre kvantiteter i sådana skåpbilar, vilket indikerar att de används på olämpligt sätt för internationell transport.

Säkerhet

Idag använder lagren sällan manuellt arbete för att lasta varor i fordon. Mest för dessa ändamål används lastare och pallar. Utan dem ökar fyllningstiden för en lastbil eller container ett par gånger. Men utan att följa säkerhetsreglerna kan du få allvarliga skador, ibland oförenliga med livet eller orsaka funktionshinder.

När du arbetar med en lastare, stå aldrig i närheten av den. Operatören kanske inte lägger märke till personen som döljer lasten. Som ett resultat är en kollision möjlig. Stå inte heller under lastarens gafflar. Varje pall går sönder förr eller senare, oavsett om det är trä-, metall- eller plastpallar.

Utrustningens bärförmåga får inte överskridas. På lager finns det många fall då gaffeltruckar välter och pressar folk eller gör en rejäl förödelse av utspridda lådor och lådor. Det kommer att ta mycket längre tid att eliminera konsekvenserna av sådana olyckor än att återigen gå efter lasten.

Användningen av pallar i lager är inte ett infall, utan en livsnödvändighet som ökar produktiviteten i någon av dem. Och vi vet alla att tid är pengar. Pallar hjälper dem att tjäna mer effektivt.

Typ av pallar beroende på deras skick:

 • den högsta betyget är praktiskt taget ny (vit), starka pallar, utan sprickor och chips, och användes inte mer än 3 gånger;
 • första klass – använda pallar i gott skick, utan spån och sprickor och har inte reparerats;
 • andra klass – pallar har mörkare trä och lätt förorening, mindre spån och sprickor är tillåtna (högst 30 cm långa och 3 cm breda), några av dem kan vara efter reparation.

Beräkning av tillåtet axeltryck för traktor och semitrailer

För att beräkna belastningen krävs följande parametrar:

 • Traktorns vikt beskrivs i passet, känt på förhand;
 • Massan av en olastad semitrailer är också känd i förväg;
 • Lastens vikt, tillsammans med europallar, anges i fraktsedlarna;
 • Förarens och passagerarnas vikt beaktas inte vid beräkning av lasten längs axlarna på ett fordon med påhängsvagn.
 • Formler för beräkning:
 • Lastning på släpvagnens axel – släpvagnens och lastens massa, multiplicerat med ¾, dividerat med antalet axlar;
 • Denna parameter för traktoraxlar är vikten på den lastade släpvagnen dividerad med 4 + traktorns vikt. Den resulterande siffran divideras med antalet traktoraxlar.

För att underlätta arbetet för personal i lager, används program som beräknar lastens massa och plats baserat på inmatade data.

Hur man laddar ner en lastbil utan axelöverbelastning

Lastfördelningen är ojämn, den ökar gradvis framifrån och bak. Framaxeln på traktorn håller minst vikt, sedan dess bakaxlar, maximalt av semitrailerhjulen. Belastningen på axeln på ett vägtåg (5 axlar eller fler) ökar också från de främre till de bakre släpvagnarna.

Normativa laddningsregler

Lasten ska packas i standardpallar. I vårt land är 3 typer av pallar tillåtna, utomlands – endast ett vanligt format. Vikten av varje container med last ska återspeglas i fraktsedeln. Lagerprogram hjälper arbetare att beräkna hur många pallar som kan lastas på en lastbil för att komma nära maximal kapacitet men undvika överbelastning.

Optimering av pallplacering i en semitrailer

Pallar måste stå stadigt, man kan lägga en pall ovanpå en annan. Det är obligatoriskt att fixera lasten med bälten, distanser och andra strukturer. Det färdiga schemat för att lasta en lastbil med pallar innebär en jämn fördelning av lasten längs trailern och från dess sidor. Det finns. två träpallar av samma massa bör placeras på olika sidor, symmetriskt till varandra. De svåraste föremålen bör placeras direkt ovanför axlarna.

Lastar gods utan containrar

Gods utan containrar lastas olika. Små konstgjorda föremål kombineras till en eller flera förpackningar, som måste ha en form som är bekväm att fästa. Större läggs i paketet eller så måste de fästas.

Hur många pallar ingår i lastbilen? Vad är storleken på en standardpall? Vad är en pall? Vilka är pallstorlekarna? Lastar på en lastbilsaxel hur räknar man?